REMORK kAMERA

Een mobiele camera obscura voor BredaPhoto 2016

REMORKAMERA is een ‘mobiele camera obscura’ voor het maken van panoramische stadsbeelden. Doordat de camera transparant is, wordt het hele proces zichtbaar voor de bezoekers van het fotofestival. Fotograferen én ontwikkelen zal dan ook gebeuren in één en dezelfde ruimte.

Door te zorgen dat er alleen rood licht binnen kan is het technisch mogelijk een transparante camera te bouwen. Door het omhulsel uit te voeren in een in de massa gekleurde rode folie of plexiglas, wordt het ontwikkelen en afdrukken van analoge zwart-wit foto’s niet negatief beïnvloed. In de ‘donkere kamer’ wordt immers enkel rood licht toegepast.

REMORKAMERA is een uniek en herkenbaar object in de openbare ruimte. Haar vormgeving speelt doelbewust in op de functionele esthetiek en mobiliteit van een fotocamera maar is toch expliciet anders. Alhoewel de suggestie van transparantie gewekt wordt, is door de rode kleur niet alles wat binnen plaatsvindt duidelijk zichtbaar. Slechts een tipje van de geheimzinnigheid rond analoge fotografie wordt opgelicht.   

REMORKAMERA is een samenvoeging van het Franse leenwoord voor ‘aanhangwagen’ en het Latijnse woord voor ‘kamer’. Een woord dat we vandaag vooral voor foto- en filmapparatuur gebruiken.

Klant: BredaPhoto Open Wedstrijd – Eervolle vermelding
Locatie: Breda (NL)
Tijdslijn: 2016
Samen met: Carlo Valkenborgh docent Fotografie Knst. Hasselt